01 mrt 2024

ZORGVERSLIMMER AWARD 2024

Paola Vasters en Ilse Verveer winnen de Zorgverslimmer award 2024

Met de slimme draadloze oorsensor van FastFocus is Paola Vasters door de jury unaniem verkozen tot de Zorgverslimmer van 2024. Dit maakten we gister bekend tijdens het drukbezochte Zorgverslimmers Festival in De Rijtuigenloods. Paola ontving de award uit handen van Yvette Roke, die de award in 2022 won en de jury voorzit. Ilse Verveer won de publieksprijs voor haar onderzoek naar de inzet van VR-brillen in de behandeling van trauma met EMDR.

Paola reageert blij en verrast. “Er zaten zoveel goede Zorgverslimmers tussen. Ik ben erg trots dat de jury onze slimme manier van patiëntmonitoring heeft uitgekozen als winnaar. Wij hebben de techniek in huis om meer inzicht te geven in het herstel van patiënten op verpleegafdelingen, vroegtijdig te kunnen signaleren als een patiënt achteruitgaat en het werk van zorgpersoneel overzichtelijker te maken. Dat dit ook door de vakjury gezien wordt als een waardevolle bijdrage aan de kwaliteit van zorg, daar doen we het als team voor!”

Ook Ilse is blij en trots. “Online kon ik de afgelopen weken volgen hoe ik ervoor stond qua stemmen. Het verraste me dat ik zoveel stemmen kreeg. Ook via LinkedIn kreeg ik veel steun en waardering. Vanuit Mental Care Group natuurlijk, maar ook van veel mensen buiten mijn eigen netwerk. Dat geeft me het gevoel dat we op de goede weg zijn en het is een bevestiging dat deze vernieuwing echt nodig is. Ik zie de publieksprijs als extra steuntje in de rug om verder te gaan.”

FastFocus Vital Signs Monitoring System

Het Vital Sings Monitoring System maakt het mogelijk om met draadloze oorsensoren continu de vitale waarden van patiënten te meten. De oorsensoren gebruiken PPG, een op licht gebaseerde techniek, om vitale parameters te meten. Het meet automatisch elke paar minuten vitale waarden zoals ademhalingsfrequentie, polsslag, en zuurstofsaturatie, maar ook fysieke activiteit en houding van patiënten. Dat maakt 24/7 monitoring op een mogelijk, geeft helder inzicht in herstel en toont zelfs of patiënten voldoende bewegen. De slimme oorsensor is ontwikkeld voor gebruik op verpleegafdelingen binnen zorginstellingen zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra en ouderenzorginstellingen. “Het oor is qua beweging een hele stabiele plek op het lichaam om te meten, vandaar de keuze voor een oorsensor,” legt Paola uit. Vanaf komende week start FastFocus met de inzet in de eerste ouderzorginstelling en vlak daarna in een aantal Nederlandse ziekenhuizen.

Lees het volledige verhaal van Paola en de slimme oorsensor.

Dagvoorzitter Eva Eikhout, Paola Vasters, Boris Hololtcheff en Yvette Roke

VR-brillen in de behandeling van trauma met EMDR

Met een overweldigende meerderheid aan stemmen wint Ilse de publieksprijs voor haar onderzoek naar de inzet van VR-brillen in de behandeling van trauma met EMDR. De brillen zijn zo geprogrammeerd dat een virtuele behandelaar de behandeling afneemt, volgens protocol, zoals dat ook in de behandelkamer gebeurt. Daardoor is het mogelijk om de bril autonoom in te zetten en kan de cliënt er thuis mee oefenen. “We denken dat er een efficiëntieslag te maken valt als behandelaren de bril kunnen inzetten. We kampen in de GGZ met dezelfde uitdagingen als de rest van de zorg: te weinig behandelaren en te veel cliënten tegelijk, waardoor er lange wachtlijsten zijn. Het zou veel oplossen als cliënten zelfstandig aan de slag kunnen met hun behandeling,” legt Ilse uit.

Lees het volledige verhaal van Ilse en haar onderzoek.

Eva Eikhout, Ilse Verveer en Boris Hololtcheff

Innoveren doe je niet alleen

Tenzinger heeft het initiatief van de Zorgverslimmer award in het leven geroepen om aandacht te geven aan slimme ideeën die de zorg structureel kunnen verbeteren. “Innoveren doe je niet alleen”, zegt Tenzinger CEO Boris Hololtcheff. “Samen kunnen we slimmer werken. We zijn trots dat we een aantal mensen die al oplossingen voor grote zorguitdagingen hebben bedacht, een podium kunnen bieden met de Zorgverslimmer award.”

De zorg heeft verslimmers nodig

De zorg staat voor immense uitdagingen. De vraag naar zorg groeit, net als de kosten en het tekort aan personeel. Dit is niet meer op te lossen met meer geld of meer personeel. Voor deze uitdagingen heeft de zorg slimme oplossingen nodig. Ieder jaar nomineert Tenzinger 24 Zorgverslimmers. Deze bedenkers van slimme oplossingen zorgen ervoor dat zorgverleners meer tijd hebben voor zorg. Dat is hard nodig. Met maar 24 uur in een dag en de zorgvraag die maar blijft groeien, telt elk uur. Met deze award wil Tenzinger iedereen in de zorg aansporen om mee te blijven denken én werken aan een slimmere zorg.