het werkt met Fierit

Ons API-platform maakt verzamelen, verbinden en verslimmen mogelijk

Verzamelen, verbinden, verslimmen

Wij geloven in een zorgecosysteem waarin gegevens makkelijk en eenvoudig kunnen worden uitgewisseld. API’s staan al langere tijd centraal in onze visie en strategie. We zien API’s als dé manier om onze missie vorm te geven: slimmer werken met datagedreven oplossingen. Wie datagedreven werkt, hoeft data maar één keer vast te leggen en kan deze dan meermaals gebruiken.

Elektronische gegevensuitwisseling wordt daarom steeds meer een randvoorwaarde voor het leveren van goede zorg. Want als zorgaanbieder bevind je je altijd in een netwerk van meerdere partijen en systemen. Elektronische uitwisseling van gegevens bespaart de zorgverlener veel tijd. De gegevens hoeven niet meer te worden overgetikt en de zorgverlener is minder tijd kwijt aan afstemming. Hierdoor kan de zorgverlener zich richten op de kerntaak: het verlenen van goede zorg.

Meer tijd voor zorg

Met ons API-platform geven we tijd terug aan de zorg. Want met ons platform maken we een omgeving die naadloos aansluit bij de behoeften van zorgprofessionals en cliënten, terwijl ze aan de achterkant werken in een standaardapplicatie (Fierit). Omdat de voorkant aansluit bij de behoeften, hoeven zorgverleners niet onnodig vaak te klikken en kunnen ze makkelijk gebruikmaken van een andere applicatie. Denk bijvoorbeeld aan een naadloos geïntegreerde roosterapplicatie. Of de Tenzinger Zorgapp, die communiceert met Medicore en Fierit, maar ook kan koppelen met roostersystemen en HR-applicaties. Zo kunnen zorgmedewerkers in één app het grootste deel van hun administratieve werk doen waar ze vroeger meerdere applicaties voor nodig hadden. Hiermee dringen we de registratielast terug. Tegelijkertijd voorzien we zorgverleners van informatie die ze direct in hun proces kunnen gebruiken, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen.

"Door systemen, data en mensen aan elkaar te verbinden, creëren wij meer tijd voor zorg"

Het belang van interoperabiliteit en integraties

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) zegt het mooi: om mensen te ondersteunen bij hun sociale leven, gezondheid, participatie en omgang met gezondheid en kwetsbaarheid, is het essentieel dat er een goede verbinding is tussen de medische expertise, de verpleegkundige expertise en de gemeentelijk sociale expertise. Dit vraagt om de inzet van technologie binnen de zorgketen om informatie te verzamelen en te verbinden met als doel om de zorg nu en in de toekomst te verslimmen. Elektronische gegevensuitwisseling draagt bij aan goede en veilige zorg voor de patiënt of cliënt, verlicht de werkdruk van zorgverleners en is een essentiële randvoorwaarde om de ambities uit het IZA te behalen.

Wat is een API eigenlijk?

Bijna iedereen heeft weleens van API’s gehoord. Maar hoe werkt die technologie eigenlijk?

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Die interface maakt het mogelijk dat informatie wordt uitgewisseld die specifiek is gedefinieerd. Met specifiek gedefinieerde informatie bedoelen we gegevens als cliëntgegevens (NAW), agenda-afspraken, een zorgplan of medicatie. Je kunt een API zien als een stekkerdoos die geschikt is voor tweerichtingsverkeer: je kunt er stroom (in dit geval informatie) uit halen, maar ook terugleveren. Een stekkerdoos heeft meerdere stopcontacten, die ieder geschikt zijn voor een ander type informatie.

Interoperabiliteit ondersteunen

API’s maken interoperabiliteit mogelijk: interoperabiliteit is het uitwisselen van data tussen organisaties of tussen een zorgorganisatie en een patiënt of cliënt volgens (inter)nationale standaarden. Die standaarden maken dat informatie op een eenduidige manier wordt vastgelegd. Zonder deze eenduidige manier van vastleggen is het moeilijk om gegevens samen te voegen, laat staan deze gegevens automatisch te delen. Daarnaast krijgen zorgverleners toegang tot meer uitgebreide en meer actuele informatie over patiënten en cliënten.

Verschil interoperabiliteit en integratie

Integratie kun je op verschillende manieren bereiken. Interoperabiliteit gaat over het uitwisselen van informatie via (inter)nationale standaarden. Bij integraties gaat het over maatwerk dat specifiek is gebouwd om systeem A en B met elkaar te laten ‘praten’, zonder dat informatie op een standaardmanier wordt vastgelegd. Zo’n integratie maakt vaak gebruik van middleware. Dit is een ‘vertaalsoftware’ die ervoor zorgt dat twee systemen elkaar begrijpen. Waar interoperabiliteit mogelijk is door generieke API’s, is dit bij integratie zeker niet het geval. Je kunt een API dus zien als een stekkerdoos. De stekkerdoos is uniform: het maakt niet uit of je er de stekker van de koelkast, een lamp of de oplader van je telefoon in stopt, de output is altijd stroom. Bij API’s is deze output een bepaald stukje informatie.

Samenwerken met Tenzinger

Ben je leverancier van software die onmisbaar is voor het verslimmen van de zorg en wil je graag met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!

Lees meer over het Tenzinger API-platform

Whitepaper14 jun 2023

Een heldere API strategie maakt verzamelen, verbinden en verslimmen mogelijk

Elektronische gegevensuitwisseling wordt steeds meer een randvoorwaarde voor het bieden van goede zorg. Daarin spelen API's een grote rol. In dit whitepaper lees je meer over het inzetten van API's.
Lees meer +
Whitepaper30 apr 2019

Factsheet Interoperabiliteit: van API’s tot ZIB’s

In deze factsheet Interoperabiliteit lees je hoe Tenzinger werkt aan standaardisering binnen een een complex zorg-ICT landschap.
Lees meer +
Klantverhaal29 mei 2024

Papieren dossiers zijn verleden tijd dankzij Fierit

Na meer dan vijftig jaar werken met papieren cliëntendossiers, was de White Yellow Cross Care Foundation (WYCCF) op Sint Maarten toe aan digitalisering. Het had behoorlijk wat voeten in aarde, maar na een soepel implementatietraject, werken de medewerkers van WYCCF sinds 1 februari met Fierit.
Lees meer +

Wij zijn Fierit

De slimme partner voor menselijke zorg.

  • Dé zorgverslimmers

    40+ experts in ict, data, zorg, consultancy en projectmanagement

  • 15+ jaar ervaring in digitalisering

    In ouderenzorg en gehandicaptenzorg

  • 170.000 zorgverleners

    Maken gebruik van onze oplossingen

Benjamin Veld

Zorgverslimmer bij Fierit

Bekijk profielBekijk profiel

Contact

Meer weten over het Tenzinger ecosysteem? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op

Door op de button te klikken ga je akkoord met het Tenzinger privacy statement.