Blog10 jun 2024Leestijd < 1 min

Blog: Mareille Hulshof aan het woord

Zo geeft Fierit tijd terug aan de zorg met het clickable dashboard

Hallo allemaal, ik ben Mareille, en ik werk nu bijna tien jaar met veel plezier als consultant bij Fierit. Het is een rol waarin ik mijn analytische vaardigheden dagelijks kan inzetten om de zorg te verbeteren. In mijn vrije tijd geniet ik van koken, uit eten gaan, wandelen, bootcampen en mijn grootste passie: reizen. Daarnaast ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor mijn bruiloft, die eind juni plaatsvindt.

In mijn werk zoek ik altijd naar de vraag achter de vraag en streef ik ernaar om oplossingen te vinden die het werken met ons elektronisch cliëntendossier (ECD) zo soepel mogelijk maken. Vandaag wil ik jullie graag meenemen in hoe ons clickable dashboard zorgverleners helpt om sneller en efficiënter te werken, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan wat echt belangrijk is: het verlenen van zorg.

Uitdagingen binnen de zorg

Kennisorganisatie Gartner beschreef ooit de verschillende stadia van een ECD. In mijn jaren als consultant bij Fierit ben ik deze verschillende stadia tegengekomen bij onze klanten. Van het gebruiken van Fierit als basisregistratiesysteem tot geavanceerde implementaties die de kracht van data inzetten voor slimme taken en dashboards. Elke organisatie komt daarom ook met andere hulpvragen bij mij voor advies.

Ongeacht het stadium waarin een organisatie zich bevindt, wordt iedereen geconfronteerd met uitdagingen in de zorg. Een veelvoorkomende uitdaging is het op orde houden van het dossier. En dat is precies waar wij van Fierit bij kunnen helpen!

Een voorbeeld dat ik vaak hoor, is dat medewerkers op verschillende plekken op zoek moeten naar informatie over een cliënt om een compleet beeld te krijgen. Denk aan de actuele doelen uit het plan, rapportages van de afgelopen periode, een bejegeningsadvies en de gegevens van de betrokkenen van de cliënt. Hier worden kansen gemist om processen te verslimmen en verbeteren. Kansen en mogelijkheden die positief bijdragen aan de uitdagingen in de zorg en daarmee bijdragen aan tijd teruggeven aan de zorg.

Hoe tijd teruggeven aan de zorg?

Er zijn talloze opties om met behulp van een ECD of aanverwante onderdelen zoals een BI-oplossing of app tijd terug te geven aan de zorg. Hoe kun je bijvoorbeeld minder tijd kwijt zijn aan het zoeken naar informatie, het voorbereiden van een evaluatiegesprek, het controleren op volledigheid van een dossier en het bijhouden van je ‘to-do’ lijstjes? Om die vraag te beantwoorden, geef ik organisaties als tip om deze vraag voor te leggen in bijvoorbeeld een werkgroep of aan eindgebruikers. Eindgebruikers weten namelijk precies welke handelingen ze doen en waar ze naar op zoek zijn.

Clickable Dashboard

Een specifiek voorbeeld van hoe ons ECD tijd teruggeeft aan de zorg, is door middel van het Clickable Dashboard. Dit dashboard integreert diverse essentiële gegevens van cliënten op één centrale plek. Als voorbeeld wil je als medewerker in één scherm kunnen zien wat de belangrijkste gegevens van de cliënt zijn. Vooral omdat sommige gegevens ook een relatie met elkaar hebben. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van metingen van gewicht en lengte met risicosignalering, of de samenvatting van de levensgeschiedenis met het bejegeningsadvies. Dat kan met het ‘Clickable Dashboard’ in Fierit. Daarin worden de gegevens die op verschillende plekken zijn vastgelegd, centraal getoond. Zorgverleners kunnen met één klik gedetailleerde informatie bekijken of wijzigen, wat een enorme tijdsbesparing oplevert.

Als voorbeeld kun je zien op het dashboard dat in de risicosignalering is vastgelegd dat de cliënt een verhoogd risico heeft op verslikking en allergisch is voor noten, maar dat er nog geen doelen of vaste afspraken zijn opgesteld. Door op de tegel “Actuele doelen” te klikken, kan het doel worden toegevoegd om een voedingsadvies op te stellen.

Een ander voorbeeld is dat je van de familie hoort dat ze een nieuw telefoonnummer hebben. In het dashboard zie je dat het telefoonnummer van de contactpersoon nog op het oude nummer staat. Door daarop te klikken kom je direct op de plek waar je deze gegevens kunt muteren.

Toekomstvisie

Mijn doel binnen Tenzinger is om organisaties te begeleiden om de volgende stap te maken in de ECD-volwassenheid zoals beschreven door Gartner. Dat hoeft niet in één keer, maar maak bijvoorbeeld een roadmap met optimalisatie thema’s. Begin bijvoorbeeld met het ter beschikking stellen van het clickable dashboard en kijk het volgende kwartaal naar het bewuste gebruik van de takenlijst. Wil je hier meer over weten? Neem dan vooral contact met mij op!

Heeft u een vraag?

Mareille Hulshof

Zorgverslimmer bij Fierit

Neem contact opNeem contact op

Mogelijk ook interessant voor jouw organisatie?

Brochure06 jun 2024

Fierit voor de ouderenzorg

Download de brochure en ontdek wat Fierit voor jouw organisatie binnen de ouderenzorg kan betekenen.
Lees meer +
Brochure10 sep 2021

De 10 belangrijkste voordelen van het ECD Fierit

Met ons ECD Fierit worden alle zorg- en administratieve processen geoptimaliseerd en kunnen gegevens op een betrouwbare wijze en volgens wet- en regelgeving worden uitgewisseld.
Lees meer +
Brochure13 sep 2021

Het Fierit Medisch- en behandeldossier

Met ons ECD Fierit worden alle zorg- en administratieve processen geoptimaliseerd en kunnen gegevens op een betrouwbare wijze en volgens wet- en regelgeving worden uitgewisseld.
Lees meer +

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg!