Mikzo in Fierit

Mikzo - Meetinstrument voor een kwalitatief zorgplan

Wat is Mikzo?

Het Mikzo staat voor MeetInstrument Kwaliteit van ZOrg en heeft zich als zorgplanmethodiek in de afgelopen jaren ontwikkeld tot de meest gebruikte methodiek voor het opstellen van een zorgplan in de ouderenzorg. Het is een methodiek die zowel gebruikt kan worden voor de woonzorg als thuiszorg. Het is daardoor een plan dat met de cliënt mee kan groeien wanneer de zorg thuis start, en daarna intramuraal wordt voortgezet.

Mikzo als standaard in Fierit

Het Mikzo is standaard opgenomen in het Fierit-ECD en wordt onderhouden door de zorgverslimmers van Fierit. Als eerste ECD in Nederland bood Fierit in 2017 deze methodiek digitaal aan, waardoor we jarenlange ervaring hebben met de ondersteuning ervan. Met CareNext en gebruikers van Mikzo werken we samen aan doorontwikkelingen die bij releases in Fierit worden opgenomen, onder leiding van Sven Gutker de Geus.

 

Stappenplan

0

Zoek de actuele gebieden en beschrijf deze zo goed mogelijk. Indien gewenst kunnen ook potentiële gebieden gemarkeerd worden zodat daarop gemonitord kan worden.

0

Bepaal doelen voor de actuele aandachtsgebieden aan de hand van een huidige score en gewenste score. Het kan gaan om stabilisatie of verbetering van de situatie.

0

De acties worden beschreven. Het kan gaan over ‘uitvoeren’, ‘begeleiden’ en/of ‘signaleren’. Deze acties worden uitgevoerd en daarop kan gerapporteerd worden als er iets bijzonders te vermelden is. Als er aanleiding voor is, kan ook een score rapportage op het doel worden vastgelegd.

0

Bij de evaluatie wordt bekeken of de doelen behaald zijn en of dit gegaan is op de wijze waarop het was gepland. Een doel of het plan kan vervolgens bijgesteld worden door middel van het Mikzo Assessment.

De uitgangspunten van Mikzo zijn:

 • Geen toeters en bellen: Mikzo is gestroomlijnd en vrij van overbodige complexiteit, waardoor het een duidelijk en eenvoudig te gebruiken instrument is.
 • Geen overbodige gebieden: het meetinstrument richt zich alleen op relevante gebieden. Hierdoor wordt de aandacht gevestigd op wat écht belangrijk is voor de zorgverlening.
 • Eenheid en eenduidigheid: Mikzo zorgt voor een eenduidige en gestandaardiseerde aanpak. Hierdoor spreken alle zorgprofessionals dezelfde taal en verloopt het zorgproces consistent. Eenheid van taal draagt bij aan communicatie met de cliënt en het netwerk.
 • Planmatig en persoonsgericht werken: Mikzo bevordert een gestructureerde en persoonsgerichte benadering bij het opstellen en uitvoeren van zorgplannen.
 • Je kunt meten en verantwoorden: met Mikzo kunnen zorgprofessionals objectieve metingen uitvoeren en de kwaliteit van de zorg verantwoorden.
 • Tijdsbesparing: het assessment integreert een persoonsbeeld, levensgeschiedenis, risicosignalering, zorgplan vragenlijst en evaluatieformat. Verder hoeven geen plannen overgetypt te worden bij een overgang van zorg thuis naar

Mikzo in Fierit verbeterde zorgverlening voor professionals

Het Mikzo in het Fierit-ECD biedt een nieuwe en verbeterde aanpak voor zorgprofessionals. Zo kunnen ze op een gestructureerde en efficiënte manier volledige zorgplannen maken en de kwaliteit van zorg meten en volgen. Hierdoor verbetert de zorgervaring voor zowel zorgprofessionals als cliënten en hun familie. Met Mikzo kun je alle zorggerelateerde zaken snel zien in één bron. Hierdoor wordt het zorgproces efficiënter en vermindert de administratielast. Dankzij de naadloze integratie met Fierit is Mikzo de ideale oplossing voor zorgprofessionals die streven naar een hoogwaardige, persoonsgerichte en goed georganiseerde zorgverlening.

Meer info

Wij zijn Fierit

De slimme partner voor menselijke zorg.

 • Dé zorgverslimmers

  40+ experts in ict, data, zorg, consultancy en projectmanagement

 • 15+ jaar ervaring in digitalisering

  In ouderenzorg en gehandicaptenzorg

 • 170.000 zorgverleners

  Maken gebruik van onze oplossingen

Benieuwd hoe jij Mikzo kan inzetten?

Vraag een demo aan:

Door op de button te klikken ga je akkoord met het Tenzinger privacy statement.