Blog12 mei 2020

Dag van de Verpleging

De Dag van de Verpleging wordt elk jaar op 12 mei gehouden, maar wat vieren we deze dag? 12 Mei is de geboortedatum van Florence Nightingale (12 mei 1820 – 13 augustus 1910) en sinds 1965 is 12 mei vastgesteld als International Nurses Day. Florence Nightingale wordt algemeen beschouwd als de grondlegster van de moderne verpleegkunde.

Ivar Grote Punt

Zorgverslimmer bij Fierit

Bekijk profielBekijk profiel

Een beter imago

In Nederland vieren we De dag van de Verpleging sinds 1964. Nederland was hiermee één van de eerste West-Europese landen die deze dag invoerde. Het instellen van De dag van de Verpleging had tot doel te zorgen voor een beter aanzien van de verpleging, zowel binnen de beroepsgroep als daarbuiten. Op die manier hoopte men zoveel mogelijk nieuwe mensen aan te trekken en werkenden te behouden.

Tekorten in de zorg

De huidige coronacrisis drukt ons, meer dan ooit in de afgelopen 56 jaar, met de neus op de feiten dat gezondheid een primaire basisbehoefte is en we het ons niet kunnen permitteren om tekorten in de zorg te hebben. Ondanks alle (versoepelende) maatregelen die de regering momenteel neemt om voormalig zorgmedewerkers te laten ondersteunen in de zorg blijft de vraag of we over voldoende ‘handen aan het bed’ kunnen beschikken.
Ondertussen probeer ik (hoopvol) voorbij de huidige coronacrisis te kijken;

  • Hoe zal het dan gaan met het imago van de zorg; zullen er meer mensen in de zorg willen werken?
  • Laten mensen zich omscholen tot of zijn ze bereid als voormalig zorgmedewerker terug te keren in de zorg? En…. beschikken we dan wel over voldoende ‘handen aan het bed’?

Ten gevolge van de dubbele vergrijzing zou in 2040 een kwart van de Nederlandse bevolking in de zorg moeten werken. Dus of deze tekorten op te lossen zijn… ik vraag het mij af.

Persoonlijk denk ik dat we de tekorten in de zorg de komende jaren deels kunnen ondervangen middels (slimme) software. En nee…, dan heb ik het niet over een robot die vader/moeder of opa/oma komt wassen, ondersteunen bij de maaltijd, de post komt brengen waardoor iedere vorm van menselijk/sociaal contact wordt weggenomen. Maar ik denk aan (slimme) software die de zorgprofessionals ondersteunen in de uitvoering van hun dagelijkse werk.

Dag van de Verpleging 2020

De Dag van de Verpleging 2020 zal de boeken ingaan als één van de meest bijzondere in de afgelopen 56 jaar. Ten gevolge van de coronacrisis is dit niet het moment om slimme software te gaan promoten, het is deze dag wél het moment voor een applaus voor de zorg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg!