Het LACCS

Het LACCS in Fierit-ECD

Wat is het LACCS?

In de zorg voor mensen met Ernstige Verstandelijke en Meervoudige Beperkingen (EVMB) is er een groeiende behoefte aan het creëren van een kwalitatief hoogwaardig leven. Het traditionele medische model van louter goede verzorging en oppervlakkige interactie is achterhaald. Het is tijd om ons af te vragen: hoe goed is het leven van de cliënt eigenlijk? Het LACCS-programma biedt een innovatieve benadering om deze belangrijke vraag te beantwoorden en begeleiders in de zorg te helpen bij het verbeteren van de levenskwaliteit van EVMB-cliënten.

LACCS staat voor:

 • Lichamelijk welbevinden (goede lichamelijke conditie, goed verzorgd, goed gevoed, gezondheidsproblemen worden juist behandeld).
 • Alertheid (in staat zijn aandacht te hebben voor wat er om je heen gebeurt, in staat zijn tot rust te komen en te herstellen, het hebben van een dag-nachtritme: overdag wakker zijn en ’s nachts slapen, je veilig en ontspannen voelen).
 • Contact (geliefd zijn, gekoesterd worden, positieve betekenis hebben voor de ander, gezien worden als mens, aandacht krijgen, gehoord en gezien worden, nabijheid, verbondenheid en emotionele beschikbaarheid ervaren).
 • Communicatie (gehoord en begrepen worden, weten wat de mensen om je heen bedoelen, zeggenschap en begrenzing krijgen die bij je past).
 • Stimulerende tijdsbesteding (betekenisvolle en gevarieerde bezigheden hebben, uitgedaagd en geprikkeld worden, betrokken zijn bij de dagelijkse bezigheden, kansen krijgen om je te ontwikkelen).

Doel van LACCS in Fierit

Het doel van het LACCS-programma binnen Fierit is tweeledig. Allereerst helpt het begeleiders om het niveau van ontwikkelingsdenken van de cliënt in kaart te brengen. Ten tweede biedt LACCS een gestructureerde methode om de uitkomsten van het “Goed Leven Gesprek” vast te leggen. Met behulp van LACCS kunnen begeleiders een diepgaand inzicht krijgen in het leven van de cliënt en concrete acties ondernemen om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Hoe wordt het gebruikt?

Het gebruik van het LACCS-formulier is eenvoudig en intuïtief. Met een druk op de knop “Nieuw formulier” kunnen begeleiders een nieuw LACCS-formulier starten. Het formulier bevat basisgegevens van de cliënt en biedt de mogelijkheid om de datum en de aanwezigen van het “Goed Leven Gesprek” in te voeren. Vervolgens kan de begeleider de ontwikkelingsfase per onderdeel beoordelen aan de hand van duidelijke vragen en helpteksten.

Het LACCS-formulier biedt ook de mogelijkheid om de uitkomst van het Goed-Leven-Gesprek vast te leggen en specifieke vragen te beantwoorden voor elk LACCS-gebied. 

Het proces van LACCS

Het LACCS-formulier kan opgeslagen worden als concept voordat het definitief gemaakt wordt. Hierdoor kunnen begeleiders het formulier bijwerken of verwijderen indien nodig. Zodra het formulier definitief gemaakt is, kan het eventueel nog worden bijgewerkt, gedupliceerd of gearchiveerd. Het archiveren van een formulier is handig wanneer de cliënt uit zorg gaat of wanneer LACCS niet meer van toepassing is.

Randvoorwaarden voor succesvol gebruik van LACCS in Fierit

 • Gebruik van het Fierit-ECD
 • Scholing in het LACCS-programma. Voor meer informatie over methodische training en de implementatie van LACCS verwijzen wij naar de volgende website:
LACCS programma

Wij zijn Fierit

De slimme partner voor menselijke zorg.

 • Dé zorgverslimmers

  40+ experts in ict, data, zorg, consultancy en projectmanagement

 • 15+ jaar ervaring in digitalisering

  In ouderenzorg en gehandicaptenzorg

 • 170.000 zorgverleners

  Maken gebruik van onze oplossingen

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in deze module voor jouw organisatie?

Door op de button te klikken ga je akkoord met het Tenzinger privacy statement.