Jerry Allon is ambassadeur van de Socialrun en doet dit jaar voor de 8e keer mee, deze keer met het team van Altrecht. Naast ambassadeur is Jerry dus ook een fanatieke deelnemer van de Socialrun: “Bij de Socialrun komt alles waarin ik geloof samen. Alles wat ik heb geleerd over de geestelijke gezondheidzorg (GGZ) en over wat belangrijk is voor herstel, of het beter ermee kunnen omgaan, zit gevangen in dit event. Daarnaast bestaat in mijn opzicht psychisch herstel uit twee componenten, namelijk: verbinding en perspectief. Door de Socialrun leer je heel veel nieuwe mensen kennen en ga je dus nieuwe verbindingen aan. Ook heb je gezamenlijk hetzelfde perspectief, die prestatie neerzetten. Als dat dan lukt, geeft dat een enorme boost!”
Boekpresentatie van Jerry Allon: Voor mij was je het al
In 2012 is Socialrun-ambassadeur Jerry gaan werken in de GGZ als ervaringsdeskundige, voorlichter en docent. Sinds kort mag hij zichzelf ook schrijver noemen, want vandaag komt zijn eerste boek uit: ‘Voor mij was je het al’. De aanleiding voor het schrijven van het boek is de psychose die hij kreeg in 2009. Voor de oorzaak van de psychoses gaan we terug naar de jeugd van Jerry.
Jerry verhuisde met zijn moeder op vroege leeftijd van Amsterdam naar Lelystad vanwege de gewelddadige relatie die zijn moeder had met zijn ‘vader’. In Lelystad keerde de rust terug en Jerry groeide daar dan ook in een veel gezondere omgeving op. Maar na een aantal jaren verschillende bankierfuncties te hebben gehad bij ING, sloeg op 6 november 2009 het noodlot toe. Jerry had tot dan toe alles wat hij zich kon wensen, zoals een leuke vriendin en een goede baan. Maar op die bewuste datum werd hij ineens overvallen door een angstaanval: “Nu weet ik dat het komt door de gewelddadige dingen die ik heb meegemaakt in mijn jeugd. Ik ben heel gevoelig voor emotionele schommelingen. Als ik heel bang word, dan kan ik gaan wiebelen, mentaal gezien, en dat gebeurde dus ook”. In de aanloop naar zijn psychose ging Jerry’s relatie uit en blowde hij veel. Daarna werd hij dus psychotisch. Jerry beschrijft zijn psychose als een droomtoestand die het van de realiteit overneemt, om zo een realiteit te creëren die hanteerbaarder is. Hij leerde door zijn psychose dat bepaalde thema’s bij hem naar boven komen in deze ‘verwarde staat’ of droomtoestand. Het zijn bepaalde thema’s die in zijn leven scheef lopen of situaties die hij onbewust heeft verdrongen. Jerry geeft als voorbeeld: “Ik had ooit eens opgevangen dat iemand zei dat mijn vader groene ogen heeft, mijn moeder blauwe en ikzelf bruine ogen. Ik heb dit meteen verdrongen, maar onbewust heb ik dat wel onthouden. Vlak nadat ik opgenomen werd was het verdriet en alle emotie die ik had over mijn relatie meteen verdwenen. Wel had ik -nog niet bewust van wat ik had opgevangen- het gevoel dat mijn vader, die gewelddadige man, niet mijn vader was. Ik wilde weten wat waar was en zocht na 30 jaar mijn vader op. We deden een DNA-test en hieruit bleek dat wat ik al aanvoelde klopte, mijn vader bleek niet mijn vader te zijn.”
Het boek: ‘Voor mij was je het al’
Het schrijven van het boek was voor Jerry een manier om allereerst vast te leggen wat er was gebeurd en het zo ook te kunnen onthouden. Maar daarnaast ook om het te kunnen verwerken. Het boek is fictie. Jerry wil niet dat iemand er waarheid uit ontleent, want het is zijn interpretatie van wat hij gezien en beleefd heeft.
Het boek bestaat uit twee delen. Een kort verhaal, oftewel een novelle, met als hoofdpersoon Benjamin. Een 25-jarige jongen die een goede baan heeft als bankier en een wonderschone vriendin. Alles lijkt goed te gaan met Benjamin maar hij heeft ook zijn kwetsbaarheden die hij met alle macht probeert te verbergen voor de mensen die hij dichtbij wil houden. Zijn vermijdende gedrag, een gebrek aan zelfkennis en een ongekende impulsiviteit brengen hem in de meest penibele situaties. Het tweede deel bestaat uit de 35 blogs die Jerry eerder heeft geschreven en voor het boek heeft geselecteerd. Jerry heeft zijn eigen verhaal voor het boek gefictionaliseerd. Zo zijn alle namen veranderd en is er gespeeld met de volgorde van de gebeurtenissen om er echt een verhaal van te kunnen maken. Als je vervolgens doorgaat naar de blogs kun je lezen hoe het Benjamin uit het korte verhaal is vergaan.
De titel van het boek ‘Voor mij was je het al’, koos Jerry naar aanleiding van het moment dat het niet slechter kon gaan met hem. Hij was zijn baan kwijtgeraakt, de relatie met zijn vriendin was op de klippen gelopen én hij lag op een gesloten afdeling waardoor zijn vrijheid hem letterlijk was ontnomen. Dan slaat hij een boek open waarin zijn inmiddels ex-vriendin heeft geschreven: Maak van jezelf het middelpunt. Voor mij was je het al. Op dat moment beseft Jerry dat hij als mens goed is. En dat het belangrijker is hoe je in elkaar steekt, dan wat voor baan je hebt.
Vandaag is de boekpresentatie en deze is live te volgen via socialrun.tv. Het boek kost €19,95 excl. verzendkosten en is te bestellen op de site van de Socialrun. Ook geven we een exemplaar weg aan degene die ons vertelt waarom jij het boek wilt gaan lezen. Stuur een mail naar communicatie@fierit.nl, wij laten uiterlijk 18 september weten of jij het boek hebt gewonnen.