Nooddossier
Dagelijkse werken vele zorgmedewerkers met Fierit. Hiermee hebben zij toegang tot de nodige cliëntgegevens en leggen zij alle informatie rondom de zorg van de cliënt vast. Het is voor zorgmedewerkers onmisbaar om hun werk uit te kunnen voeren en om de nodige zorg voor hun cliënten te kunnen garanderen.
Zij moeten er daarom op kunnen vertrouwen dat deze gegevens altijd beschikbaar zijn. Hoewel een internetstoring of een stroomuitval zelden voorkomen, zijn deze nooit volledig uit te sluiten. Dit gebeurde onlangs in Spanje en Portugal waarbij men langdurig zonder stroom zat. Of een dag later dichterbij huis, in Enschede. Op zulke momenten, of bij andere calamiteiten waardoor het ECD niet bereikbaar is, staat de zorg voor cliënten niet stil. Juist dan is het cruciaal dat zorgmedewerkers alsnog snel kunnen beschikken over de meest vitale informatie.
Nooddossier
Om in dit soort situaties de zorg te kunnen garanderen is de beschikbaarheid van een nooddossier belangrijk. Een dossier die ook in situaties te raadplegen is als het digitale dossier even niet bereikbaar is. Met Fierit beschikken we over een dergelijk nooddossier, welke altijd up te date is. Dit nooddossier bestaat uit onderstaande onderdelen welke samen een set documenten vormt per cliënt.
Onderdelen Nooddossier
- Personalia gegevens – Denk aan naam, geboortedatum, adresgegevens en eventueel een foto zodat je weet over welke cliënt het gaat.
- Contactpersonen – Zodat je weet wie je moet benaderen als je iemand moet informeren over een noodsituatie of als er een beslissing gemaakt moet worden die de cliënt zelf niet kan maken.
- Reanimatiegegevens, allergieën en andere belangrijke gegevens – Hierdoor weet je wat wel en niet mag bij een acute situatie en voorkom je onjuiste handelingen.
- Indicatiegegevens – Dit geeft inzicht in de zorg die de cliënt nodig heeft en waarvoor een indicatie is afgegeven.
- Rapportages van de afgelopen week – Dit geeft een beeld van wat er de afgelopen week heeft gespeeld bij een cliënt.
- Metingen van de afgelopen week – Dit geeft een beeld van mogelijke veranderingen in de gezondheid van de cliënt.
- Zorgplan – Hierdoor kan je doelgericht en persoonsgericht blijven werken en voorkom je dat afspraken vergeten worden.
- Afspraken uit de cliëntagenda voor de komende week – Hierdoor weet je welke zorg wanneer geleverd moet worden.
Deze gegevens worden dagelijks vernieuwd en klaargezet zodat deze altijd up te date zijn. Dit wordt klaargezet op een plek die altijd nog bereikbaar is, ook als er geen internetverbinding is. Op het moment dat het nodig is kan dit nooddossier ingezien en eventueel verspreid worden binnen de organisatie zodat de zorgmedewerkers beschikken over de nodige cliëntinformatie. Hierdoor kan de zorg doorgaan, ook als het elektronische dossier niet bereikbaar is.