Wet elektronische gegevensuitwisseling
Wat is de Wet elektronische gegevensuitwisseling?
Sinds 1 juli 2023 geldt de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, kortweg Wegiz genoemd. In de Wegiz is opgenomen dat zorgaanbieders wettelijk verplicht worden om zorggegevens elektronisch uit te wisselen. Het doel is continuïteit van zorg, zonder informatieverlies en onnodig overtypen.
Om de uitwisseling van gegevens tussen de diverse systemen mogelijk te maken is er een standaard afgesproken waar de zorggegevens aan moeten voldoen. Deze standaard bestaat uit zorginformatiebouwstenen, kortweg zibs genoemd. Deze zibs worden ook gebruikt bij de gegevensuitwisseling naar de PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving).
eOverdracht als standaard
eOverdracht is een standaard, je kunt er géén elementen aan toevoegen of uit verwijderen. Alle bouwstenen uit de informatiestandaard moeten worden ingebouwd in de systemen.
- Jij hoeft informatie niet meer over te typen of na te bellen omdat de gegevens in één keer goed in het zorgdossier worden gezet. Deze gegevens worden vervolgens hergebruikt.
- We gebruiken dezelfde termen volgens het internationaal medisch terminologiestelsel SNOMED. Dit gebeurt los van welk systeem je gebruikt.
- Je legt de gegevens gestructureerd vast, maar je kunt altijd een toelichting geven.
- We werken met de juiste zorg op de juiste plek: jij krijgt de gegevens die je nodig hebt om goede zorg te kunnen bieden.
- Je kunt de informatie steeds opnieuw gebruiken: voor onderzoek, je anamnese of het zorgplan.
- Je hoeft de informatie die je krijgt niet meer te interpreteren omdat iedereen met dezelfde termen werkt.
Wat levert het op?
Het werken met de eOverdracht heeft drie belangrijke voordelen:
- Jij hoeft informatie niet meer over te typen of na te bellen doordat gegevens één keer goed in het systeem worden gezet. Deze gegevens worden vervolgens hergebruikt.
- Jouw cliënt hoeft maar één keer zijn verhaal te vertellen: bij een volgende zorgprofessional wordt de zorg voortgezet op basis van de afspraken die gemaakt zijn met de cliënt. De cliënt ziet overal hetzelfde zorgplan, dat steeds wordt hergebruikt.
- Doordat je de juiste informatie hebt, kun je de zorg beter afstemmen op jouw cliënt. De kwaliteit van zorg wordt hierdoor beter.
Om dit voor elkaar te krijgen moeten we op allerlei niveaus afspraken maken, bijvoorbeeld op organisatie-, proces-, informatie-, applicatie- en infrastructuurniveau.
Wij zijn Fierit
De slimme partner voor menselijke zorg.
-
Dé zorgverslimmers
40+ experts in ict, data, zorg, consultancy en projectmanagement
-
15+ jaar ervaring in digitalisering
In ouderenzorg en gehandicaptenzorg
-
170.000 zorgverleners
Maken gebruik van onze oplossingen