Neem vrijblijvend contact op
Bel +31 88 648 10 12

Diabetes in real life

Leestijd: 3 minuten


Het mooiste aan mijn werk vind ik om te zien hoe onze oplossingen zorgverleners en cliënten helpen in hun werk of in hun dagelijkse leven. Bij het ontwikkelen van de software is dit dan ook altijd ons uitgangspunt. Met de ontwikkeling van onze registratie app MeetMattie dacht ik aan mijn goede vriendin Ingeborg, die al jaren leeft met diabetes type I. In deze blog deelt ze hoe de diabetes onderdeel is van haar leven en hoe zij denkt over de medische zorg en begeleiding in Nederland.

 

Ingeborg: “Toen ik 23 jaar was werd bij mij diabetes type I geconstateerd. Dat was op dat moment een hele shock en ik dacht dat ik nooit meer normaal en lekkere dingen kon eten en snoepen. Nadat een dieet en tabletten niet het gewenste resultaat opleverde, ben ik begonnen met insuline spuiten. Dat viel best mee en was niet zo eng als dat ik in eerste instantie dacht. Vier keer dag jezelf een injectie geven is, hoe klein de naald ook is, wel even wennen. Insuline spuiten leverde ook een bepaalde vrijheid op, je kunt namelijk bij spuiten wanneer je buiten je normale eet routine gaat.

 

Verstandig en noodzakelijk, maar leuk is anders

De eerste 1-2 jaar beheerste de diabetes mijn leven, daarna werd het onderdeel van mijn leven. Een onderdeel dat ik liever niet zou hebben gehad, maar waar ik uiteindelijk best goed mee heb leren leven. Het altijd bij je hebben van een bloedsuikermeter en iets te eten is ook een onderdeel wat niet altijd meevalt. Minimaal vier keer per dag (en soms vaker) in je vinger prikken om je bloedsuiker te meten is verstandig en noodzakelijk, maar leuk is anders. Maar…ook dit went.
Aangezien ik ook maar een mens ben, heb ook ik mijn dagen dat ik even lak aan alles heb en dus ook lak aan het feit dat ik een diabeet ben. En dan eet en drink is dus lekker waar ik zin in heb, maar met dien verstande dat ik ‘het geluk’ heb dat ik dit alles kan opvangen door extra bij te spuiten.

 

In tegenstelling tot genoeg diabeten heb ik het geluk dat ik goed ingesteld / gereguleerd ben en niet te veel hypers (te hoge bloedsuikers) en hypo’s (te lage bloedsuikers) heb. Gedeeltelijk is dit omdat ik mij redelijk goed aan de regels houd en gedeeltelijk is dit ook puur geluk. Ook ik heb momenten waarop ik alles ‘volgens het boekje’ doe en toch (veel) te hoog of te laag uitkom.

 

Medische begeleiding bij diabetes

De medische zorg en begeleiding vind ik hier in Nederland goed geregeld. Twee keer per jaar kom ik op controle bij de diabetesverpleegkundige. Zij laat het HbA1c gehalte (het gemiddelde van mijn bloedsuikers) controleren en zij checkt één keer per jaar mijn voeten op neuropathie. Tot nu toe voel ik nog alles en is alles op dit gebied in orde. Ook kom ik twee keer per jaar bij de internist. Behalve mijn bloedsuikers checkt hij ook het cholesterol en de aanwezigheid van eiwitten.
Bij ieder bezoek worden ook gewicht en bloeddruk gemeten en ze staan altijd klaar in geval van vragen of andere problemen.
Mijn diabetes benodigdheden (bloedsuikermeter, teststrips en naalden) krijg ik van de zorgverzekeraar vergoed, omdat ik type I heb. Mensen met diabetes type II krijgen dit niet vergoed en moeten het zelf betalen. Ik vind dit erg oneerlijk, vooral om de teststrips erg duur zijn.”

 

Diabetes in de langdurige gezondheidszorg

Wat bovenstaand persoonlijke verhaal van Ingeborg ons leert is dat diabetes een ziekte is waarmee je kan leven, maar dat dit toch een behoorlijke impact heeft. Om ervoor te zorgen dat diabeten zo veel mogelijk een ‘normaal’ leven kunnen leiden zal er door hunzelf of een zorgprofessional metingen uitgevoerd moeten worden. Maar om het proces van metingen te kunnen ondersteunen is het ook nodig dat deze meting naast het beleid gelegd kan worden van de specifieke client en er een dubbele medicatie controle en toedienregistratie plaatsvindt. En tot slot dat de metingen gecommuniceerd worden aan de uitvoeringsverzoeker, zoals een huisarts, diabetisch verpleegkundige of specialist. Onze oplossing MeetMattie helpt hierbij.