Neem vrijblijvend contact op
Bel +31 88 648 10 12

Ipse de Bruggen: Van maatpak naar confectie 

Gehandicaptenzorgorganisatie Ipse de Bruggen is druk bezig om hun maatwerk inrichting grotendeels te vervangen door standaard inrichting. David Rijvers, Informatiemanager bij Ipse de Bruggen: “We hebben een duidelijke visie in dit proces: Een concreet plan welke richting we op willen, wat we gaan doen, hoe we dit gaan doen en welke partijen we hierbij betrekken. “

 

David heeft in het verleden gewerkt als Zorgmanager. Deze kennis past hij toe om een brug te slaan tussen de zorg en ICT. Hij vervolgt: “Ik maak me er hard voor om te luisteren, te kijken en de vertaalverslag te maken naar wat de zorg écht nodig heeft. In het verleden werd heel vraaggericht gebouwd. Zo van: “Wil jij dat formulier? Dan gaan we dat regelen!”. Het resultaat is dat je uiteindelijk bijna 60 formulieren hebt en nog steeds niet kunt doen wat je wilt doen. We maken nu de keus voor één passend systeem en zijn samen met Fierit heel specifiek naar de zorgprocessen aan het kijken. We maken met elkaar de zoektocht naar wat we nou werkelijk nodig hebben, welke processen er zijn en welke workflows gewenst zijn.

 

Maatwerk: noodzakelijk of pure luxe?

Voor mij is het uitgangspunt vrij simpel: We kiezen alleen voor maatwerk als het nodig is en dan wil ik ook het beste wat er te krijgen is. Verder is het ook een kwestie van je gezonde verstand gebruiken: wat is er al in standaardoplossingen en is een bepaald verzoek om maatwerk inrichting noodzakelijk of is het pure luxe? Sowieso moet maatwerk altijd een bewuste en onderbouwde keuze zijn. Samen met Fierit hebben we een duidelijke richting waar we naar toe willen. De cliënt en de klant staan centraal en we hebben echt een partnership samen en commitment aan beide zijden.”

 

Een strategische keuze

Olav van de Reijken, Algemeen Directeur bij Fierit: “Wij omarmen de keuze van Ipse de Bruggen om te kiezen voor een meer standaard inrichting. In het verleden was het ‘u vraagt wij draaien’. Dit is niet meer gebruikelijk; het moet efficiënter en goedkoper. Daarnaast is maatwerk vaak een blokkade om te kunnen profiteren van nieuwe functionaliteiten en maakt het een organisatie sterk afhankelijk van specifieke kennis van enkele medewerkers. Ipse de Bruggen heeft hierin een strategische keuze gemaakt, gebaseerd op een duidelijk visie. De wijze waarop zij het proces aanpakken, met klankbordgroepen, kennisdeling en kennisborging, is fantastisch.“

 

Over Ipse de Bruggen

Met meer dan 300 locaties is Ipse de Bruggen één van de grootste zorgorganisaties van Zuid-Holland. Ipse de Bruggen helpt mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap om mee te doen in de samenleving. Met wonen, werken, leren en ontspannen, om op die manier zo zelfstandig en gewoon mogelijk te leven.

 

Over Fierit

Fierit is per 1 november 2019 onderdeel van Tenzinger, de moedermaatschappij van onder andere EPD-leverancier Medicore en zorgconsultancybureau Cure4. Tenzinger helpt zorginstellingen hun zorgprocessen te optimaliseren. Met innovatieve ICT-oplossingen, praktische ondersteunende diensten en de inzet van hoogwaardige data. Zo zorgt Tenzinger voor een betere sturing, meer efficiency en meer kwaliteit. Daardoor kunnen zorgprofessionals zich focussen op waar het werkelijk om gaat: goede zorg verlenen.